niedziela, 7 października 2012

Nowy cykl - Dziewczyna w kuchni :)

Gotowanie może nie jest moją najmocniejszą stroną - często zdarza mi się iść na łatwiznę z braku czasu.

Ale z pieczeniem ciast i ciasteczek rzecz ma się inaczej :)
Uwielbiam piec! Kiedyś mówiłam nawet, że w życiu za dużo jest smacznych ciast żeby iść na dietę.
Dlatego też pomyślałam, że warto podzielić się z Wami moimi przepisami - sprawdzone i pyszne!

Dziś przedstawiam:

Ciasteczka ryżowe

Choć wydaje się, że składają się z wiórek kokosowych nie czuć w nich kokosa. Smakują każdemu (jak kiedyś zrobiłam do szkoły to zjedli mi na przerwie wszystkie...), robi się je błyskawicznie i bardzo prosto. Wciągają!

Inspirowane przepisem: http://lylis.blox.pl/2010/01/Ciasteczka-ryzowe-efektowne-latwe-pyszne.html


Składniki 
1 opakowanie kleiku ryżowego (ok. 170g)
180g margaryny
pół szklanki cukru (u mnie pół na pół biały z brązowym)
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
konfitura lub dżem
(opcjonalnie 4 łyżki wiórek kokosowych - ja nie dodaję, bo u mnie ich nie lubią)

Przepis
Margarynę wyjmujemy z lodówki. Do dużej miski wsypujemy kleik ryżowy, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia (i ewentualnie wiórki). W rękach "rwiemy" margarynę na kawałki i dodajemy do miski. Na koniec wbijamy jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę.

Płaską blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Z masy formujemy kulki wielkości małego orzech włoskiego i układamy na blasze, zostawiając między nimi odstępy (ciasteczka rosną!). Na koniec w każdym z nich robimy palcem dołek.

Blachę wsadzamy do piekarnika na około 15 minut. Ciasteczka mają być jasnozłote - nie brązowe! Wyjmujemy i studzimy. Może się wydawać, że są twarde jak kamyczki, ale jeśli mają dobry kolor to spokojnie, rozmiękną.

Do dołeczków nakładamy ulubionej konfitury.
Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Ciekawe, nie słyszałam nigdy wcześniej o takich smakołykach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam, lubię. Ale nie przepadam za bawieniem się w robienie ciasteczek. :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te ciasteczka, są takie delikatne, mmm. Chyba niedługo zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. trzeba wypróbować w wolnej chwili! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O proszę, to tak jak ja, piec uwielbiam! :) A ciasteczkami mnie bardzo zachęciłaś!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham ryz w kazdej postaci i napewno wyprobuje te pysznie wygladajace ciastuszka.

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają przesmacznie i wyglądają na dość łatwe do przygotowania ;) pewnie spróbuję kiedyś

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja poprosze ta reszte co zostala tam w tym naczynku.. wyslij poczta hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, pysznie wyglądają. Ja dzisiaj jadłam jabłka w cieście francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Za ryżem specjalnie nie przepadam ;) ale może są dobre :) smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  11. ale pyszności! :) przepis spisany, teraz muszę zrobić tylko listę zakupów i jak czas pozwoli to upiekę te cudeńka! :)

    OdpowiedzUsuń

Nie reklamuj ani nie zapraszaj na swojego bloga. Zwykle odwiedzam blog każdego z komentatorów i jeśli znajduję coś, co mnie interesuję komentuję sama :)
Dziękuję za każdy mniej lub bardziej konstruktywny komentarz związany z tematem :)

Zobacz też

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...