środa, 17 kwietnia 2013

Dziewczyna w kuchni - Murzynek

Kto nie zna tego przepisu... "Murzynka" w moim domu piecze się od kiedy pamiętam. Jednak nie dalej jak rok temu wpadałam na oryginalny przepis, spisany z notatnika Babci przez moją Mamę. W trakcie pieczenia uległ on transformacji.
Mi jednak najbardziej smakuje wersja oryginalna i taką Wam przedstawiam :)

Wybaczcie skąpy zakres zdjęć - piekłam go w sobotę wieczorem i w niedzielę rano już prawie nie było :)

Ciasto Murzynek

Składniki:
1 kostka margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania blachy i bułka tarta / silikonowa forma do pieczenia / papier do pieczenia


Wykonanie:
Margarynę, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao włożyć do garnka, mieszając podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Odlać ok. pół szklanki takiego płynu i odstawić. Resztę nieco ostudzić.
Tu można ustawić piekarnik na 180 stopni, niech się grzeje.
Następnie włączyć mikser i do wystudzonej zawartości garnka dodać mąkę, proszek do pieczenia i kolejno po jednym jajku. Dokładnie zmiksować.
Teraz w zależności od tego czym dysponujemy - natłuścić blachę i wysypać bułką tartą albo wyłożyć formę papierem do pieczenia. W przypadku formy silikonowej nie robić nic ;)
Ciasto wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do "suchego patyczka" - ciężko jest mi określić jak długo, bo w przepisie jest ok 40 minut, podczas gdy moje ciasto było jeszcze surowe po tym czasie i musiałam doliczyć kolejne 20.
Po tym czasie ciasto wyjąć z pieca. Polać odstawionym wcześniej płynem (to pół szklanki z początkowego etapu).
Gdy polewa nieco zastygnie ciasto wyjąć z blaszki i pokroić.
Smacznego!

Ten murzynek został zrobiony z połowy porcji.
Uwagi:
1. Ciasto dosyć sporo rośnie - warto mieć to na uwadze :)
2. Można dodać kilka kropel olejku spożywczego - ja dodałam pomarańczowego, bo bardzo lubię połączenie czekolady z pomarańczą.
3. Kakao najlepiej niech będzie "z wiatrakiem" czyli Deco Moreno - na tańszych odpowiednikach ciasta według mnie smakują gorzej.
4. Po upieczeniu ciasto można przekroić na pół (w poziomie) i przełożyć konfiturą (najczęściej przekładam konfiturą śliwkową ;)).
5. Murzynek jest miękki i wilgotny, jednak ma tendencje do wysychania - polecam czymś go nakryć na noc - wtedy na pewno nie wyschnie.
6. Nie trzeba odlewać płynu na polewę, w to miejsce do ciasta można dodać więcej mąki. Murzynek wychodzi wyższy, jest go więcej, ale jest bardziej suchy. Mi najbardziej smakuje z tą polewą :)

Powodzenia i smacznego!

19 komentarzy:

  1. Wygląda mega mega kakaowo :) mniamu mniamu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. to zapraszam do kuchni zmaterializować Murzynka :D

      Usuń
  3. Uwielbiam Murzynka - proste i szybkie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) składniki też prawie zawsze w domu są :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. już nie ma :( ale będzie wkrótce po raz drugi :)

      Usuń
  5. najłatwiejsze ciasto świata :) pycha :) na wysychanie polecam użyć maślanki zamiast wody - wtedy nie ma bata i wcale nie wyschnie oraz będzie takie "mięsiste"

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię murzynek z bakaliami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem lubię dodać do niego skórkę pomarańczową, ale bakalii jeszcze nie dodawałam :)

      Usuń
  7. murzynek to jedno z moich ulubionych ciast ;) ja robię go z mlekiem- bardziej mi taki smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a u mnie o dziwo tego ciasta na stole nigdy nie ma... króluje za to marchewkowe, które zawsze zerujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Murzynek to ciasto mojego dzieciństwa.
    Uwielbiane przeze mnie i siostrę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Murzynek to dyżurne ciasto mojej mamy, a obecnie także i moje ;) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dość, że przyszła Pani doktor, to jeszcze piec potrafi. :) Twój facet jest/będzie szczęściarzem. :D
    Gdzie studiujesz kochana i na którym roku?

    OdpowiedzUsuń

Nie reklamuj ani nie zapraszaj na swojego bloga. Zwykle odwiedzam blog każdego z komentatorów i jeśli znajduję coś, co mnie interesuję komentuję sama :)
Dziękuję za każdy mniej lub bardziej konstruktywny komentarz związany z tematem :)

Zobacz też

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...