Przepis jest bardzo, bardzo prosty (robię go od kiedy skończyłam bodajże 14 lat) a przy tym wychodzi bardzo smacznie - zapraszam!
ROGALIKI SEROWE
Składniki:
250g sera białego
250g mąki
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
słoik dżemu/konfitur na nadzienie
Wykonanie:
Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Posiekać ją z margaryną i serem białym. Kiedy ciasto zacznie się sklejać - wyrobić je rękoma na w miarę gładką masę, która nie klei się do dłoni. Wstawić do lodówki na około 15-20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wykrawać trójkąty/kwadraty (zależne od tego, jaką kto zna strategię ;)), nakładać nadzienie i formować rogaliki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z zostawieniem odstępów, ponieważ rogaliki rosną podczas pieczenia.
Piec ok 35-40 minut (na rumiano :)) w 180 stopniach.
Uwagi:
1) z podanych proporcji wychodzi w zależności od wielkości 32-40 rogalików. rogaliki tak smakują mojej rodzinie, że zdarzało mi się już robić z potrójnej porcji (prawie 3 kg ciasta do ugniatania!)
2) nie przejmujcie się, jeżeli nadzienie zacznie Wam wypływać z rogalika. to zjawisko zależy od tego, jakiego dżemu/konfitury użyjecie i jak dokładnie zlepicie ciasto. nie ma to jednak wpływu na smak :)
3) nie umiem kleić rogalików z trójkątów, dlatego od 7 lat trzymam się jednej, sprawdzonej strategii, przez co tracą na uroku :(
4) gotowe rogali po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem (bo w przepisie go nie ma, bez niego też są smaczne).
Smacznego! :)
wyglądają bardzo spoko :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że moja rodzinka ucieszyłaby się z takich rogalików w sobotni wieczór ;)
OdpowiedzUsuńnic, tylko działać! :)
Usuńwyglądają bardzo mega:P :)
OdpowiedzUsuńKilka dni temu robiłam takie same ale z nadzieniem z nutelli, wyszły pyszne:)
OdpowiedzUsuńrozważałam włożenie czekolady na próbę do jednego, ale przyznaję, zapomniałam :)
UsuńWyglądają pysznie :D. Kolejny przepis do spaprania, yyyy, spróbowania :D
OdpowiedzUsuńzoila, nie dasz rady - udały się nawet wtedy, gdy do połowy zapomniałam dodać proszku do pieczenia :D
Usuńmm jakie pysznosci;)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają ;) No nic w takim razie nie pozostaje nic innego jak biec po składniki i działać;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;)
Uwielbiam wszelakie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis!
Rogaliki wyszły genialnie, tak jak sałatka ;) Rewelacyjny przepis! Moje podniebienie jest w siódmym niebie :P Tylko ja się pytam, gdzie te pozdrowienia? ~ta z pokoju obok.
OdpowiedzUsuńPS. W komentarzach się nie liczy :P
robie podobne ale drozdzowe z roza. na te musze sie skusic bo wygladaja rownie smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńAle mam ochotę na coś słodkiego:)
OdpowiedzUsuńOj smacznie :)
OdpowiedzUsuńJakie tam tracenie uroku, dla mnie wyglądają genialnie, muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńmm<3 pyszności :D
OdpowiedzUsuńMniam ! Aż mnie coś połaskotało po brzuszku :D
OdpowiedzUsuńno nie, chyba zgłodniałam :D niby talentu kucharskiego to ja nie mam, ale może coś wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńja najbardziej lubię takie rogaliki z konfiturą wiśniową lub z twarogiem i jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńtwaróg jest już w cieście, ale jabłka kiedyś wrzucałam do środka - wychodzi pysznie! :)
Usuńmi jakoś bardziej smakuje jak twaróg jest w środku ;) moja mama zawsze robi ciasto od razu z twarogiem i w sumie też jest pyszne, ale ja wolę po swojemu ;p
UsuńAż mi ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńPoproszę jednego:)
obawiam się, że ta partia już nie dojdzie ... :) ale następna może prędzej ;)
UsuńO! Mogą być pyszne!
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie piekłam, ale lubię rozmaite rogaliki z nadzieniami.